no nonsense. geen taboes.

nieuwsbrief?

YES PLEASE!

spanneeeeend...

oeps, fail, probeer nog eens!

welkom in onze sisterhood!

EEN BOEK!

klik hier om meer te weten te komen!

editie no. 7, 10 november 2016

#SMARTISTHENEWSEXY

#smartisthenewsexy

Een Ode aan Olga

12 brainy babes die je mòet kennen

Meisjes en hun STEM

#fillefollebeats

vijftiendeverdieping

illustratie door aurike quintelier

#SMARTISTHENEWSEXY

Lieve Filles Folles,

 

We zijn niet allemaal genieën. En 't is zoals Einstein ooit zei: "als je een vis beoordeelt op z'n boomklimkunsten, denkt-ie z'n hele leven lang dat-ie dom is." Iedereen heeft wel ìets waar-ie goed in is. En hoewel studeren zo nu en dan ontzettend kan sucken, suckt 't allesbehalve om dat diploma op zak te hebben en de wereld aan je voeten te hebben liggen.

 

Maar er is iets raars aan de hand met slimme meisjes. Komen ze op tv en zijn ze naast slim ook bloedmooi? Dan krijgen ze bakken kritiek over zich heen. Kijken we even naar de wetenschappen, technologie en wiskunde-velden in de samenleving? Dan blijkt dat er plots heel weinig meisjes in die klassen zitten. En als we naar de geschiedenis kijken, blijkt menig slimme meid door haar mannelijke collega's onderschat, geboycot of in de mantel der vergetelheid te zijn gedraaid.

 

Het lijkt alsof slimme meisjes enkel seutige Suzy's kunnen zijn. En alsof mooie meisjes per definitie hun snoetje compenseren met een lege hersenpan. In deze editie tonen we dat het anders kan. We brengen een ode aan Olga Leyers, de revelatie van de Slimste Mens Ter Wereld. Een lijstje van 13 brainy babes die het verdienen om het tot jouw spirit animal te schoppen (Hermelien, iemand???). In een multi-interview spreken we met badass meisjes die potten breken in keiharde wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde -- en onderzoeken we waarom er net zo weinig meisjes zijn in die velden.

 

Klaar voor een nieuwe editie? Ready? Set. Go!

 

 

Liefs,

 

Fille Folle

 

illustratie door  heleen peeters

EEN ODE AAN OLGA

door ilona lodewijckx

Niet dat het veel uitmaakt, maar ze is prachtig. Zie de makeuploze donutselfie hieronder als je dat niet gelooft. En zoals gewoonlijk trekt dat de nodige aandacht, zeker in een programma als de Slimste Mens Ter Wereld, waar jonge vrouwelijke deelnemers naast hun breincapaciteit en mopjestap-kwaliteiten ook op hun uiterlijk gekeurd worden. Olga Leyers droeg een rok, Twitter werd gek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keer op keer bewees ons Olga dingen te weten van lang voor haar tijd. Over lang verwelkte nazicommandanten, René Magritte en de face swaps van Albert van Monaco. En toch. Zure twitteraars leken niet goed te kunnen verkroppen dat iemand die jong en mooi is ook intelligent kan zijn. Er werd gespuwd dat ze ongetwijfeld de makkelijkste vragen kreeg. Dat ze beter eens aan een échte quiz zou meedoen, en dat ze dan wel zou zien. Dat haar lach te irritant, haar bek te groot, haar stem te luid is. Dat ze arrogant is, een verwijt dat vorig jaar ook de net zo mooie en net zo slimme Danira Boukhriss-Terkessidis op haar dak kreeg. Dat ze haar plekje in de quiz én dus de springplank naar het BV-schap enkel en alleen te danken heeft aan haar achternaam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegegeven: tussen de gewoonlijke dosis schuchtere en voorzichtig vriendelijke Vlamingen in het programma valt Olga op als een badbommetje in een regenplas. Ze spat van het scherm. Ze is oprecht blij om in die quizzetel te zitten. Als ze iets grappig vindt, schaterlacht ze zo aanstekelijk dat je eigen mondhoeken spontaan omhoog krullen. Als ze iets wil zeggen, flapt ze het eruit -- ook als iedereen lacht en zij de mop niet snapt. En wanneer ze uiteindelijk door Kris Wauters uit het spel geknikkerd wordt, zijn daar -- net even oprecht als haar grote bek -- de tranen. Want hoe zou je zelf zijn? Olga is op het scherm wie ze is wanneer ze in haar zetel zit, en dat vinden we bij Fille Folle net zo leuk aan haar.

 

We kunnen allemaal best nog wel wat leren van Olga. We hoeven niet allemaal haantje de voorste te zijn en aan de lopende band wist-je-datjes te kunnen spuwen. Maar wat we wél kunnen doen, is haar superaanstekelijke zelfliefde overnemen. Wees gewoon jezelf, zonder je daarvoor te excuseren. En als ze je niet moeten zoals je bent, lach er dan eens om en laat het van je afglijden. Je bent fantastisch. En je weet het.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

illustratie door aurike quintelier

12 BRAINY BABES DIE JE MÒET KENNEN

door ilona lodewijckx

1. Cecilia Payne (1900 - 1979)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen Cecilia op haar 19de aan Cambridge University begon, geloofden wetenschappers nog dat de zon en de sterren van hetzelfde goedje gemaakt waren als de Aarde. Cecilia studeerde naarstig voort en werd uiteindelijk de eerste persoon (niet vrouw, persoon) die aan het Radcliffe College een phd haalde in astronomie. In haar thesis concludeerde ze dat sterren grotendeels uit waterstof en helium bestaan, een conclusie die in 1925 zo revolutionair was dat ze onder druk werd gezet haar thesis nooit te publiceren. Astronomen noemden haar werk "briljant", maar omdat die keiharde wetenschappenwereld nog een echte boys club was, schopte Cecilia het 11 jaar lang niet verder dan assistente. Op 38-jarige leeftijd kreeg ze dan toch eindelijk de titel van astronoom, en als oudere vrouw schopte ze het nog tot professor én departementshoofd op de universiteit van Harvard. You go, girl.

 

Why we love her: Haar bitchy resting face. En natuurlijk haar jarenlange volharding die de weg vrijmaakte voor andere briljante vrouwen in astronomie en wetenschap.

 

 

 

2. Chimamanda Ngozi Adichie (1977)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chimamanda werd geboren in Enugu, Nigeria, als de dochter van twee universitaire medewerkers. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan de universiteit van Nsukka en vertrok dan naar Amerika, waar ze afstudeerde. In 2003 én in 2008 behaalde ze nog een masterdiploma, waarvan één aan Yale University, één van de bekendste universiteiten ter wereld. Op haar 20ste bracht Chimamanda haar eerste gedichtenbundel uit, en kort erna publiceerde ze een toneelstuk. Haar eerste roman, Purple Hibiscus, volgde snel erna.

 

Ondertussen wordt Chimamanda beschouwd als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijfsters van haar generatie. Ze won talloze literatuurprijzen, en haar boek We Should All Be Feminists schopte het zelfs tot verplichte schoollectuur in Zweden.

 

Why we love her: Ze is zo’n feministisch rolmodel dat er stukken uit haar werk gebruikt worden in Beyoncé’s Flawless. Met andere woorden: ze is zo cool dat Beyoncé naar haar opkijkt. Laat dat even bezinken.

 

 

 

3. Malala Yousafzai (1997)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl wij op die leeftijd hoogstens een paar zwembrevetten op zak hadden, staat er bij de 19-jarige Malala al een Nobelprijs voor de Vrede op de schouw. De jonge Pakistaanse werd bekend door haar online dagboek, waarin ze schreef over de gewelddaden van de Taliban, het feit dat meisjes uitgesloten werden van school, en het gebrek aan respect voor de mensenrechten in haar omgeving. Haar scherpe pen bekocht ze bijna met haar leven: in 2012 werd ze op de schoolbus aangevallen door een strijder van de Taliban, en kreeg ze een kogel in het hoofd.

 

Malala overleefde de aanslag niet alleen — ze is vastberadener dan ooit om ervoor te strijden dat alle meisjes naar school kunnen.

 

Why we love her: How could we not? Malala is hét boegbeeld van sterke jonge vrouwen overal ter wereld. Ze laat zich het zwijgen niet opleggen en blijft resoluut achter haar principes staan, zélfs als dat haar leven in gevaar brengt.

 

 

 

4. Marie Curie (1867-1934)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als Poolse in het bezette Rusland was het voor Marie niet makkelijk om naar school te gaan. Russische maatregelen na de mislukte Januariopstand in 1863 zorgden ervoor dat de voertaal op universiteiten Russisch werd, het Pools verboden werd en meisjes niet langer werden toegelaten. Overdag kluste ze bij als lerares om haar papa te helpen rondkomen, ’s avonds volgde ze les in een geheime, “mobiele” universiteit waar Poolse vrouwen wél les konden krijgen. Marie groeide uit tot een briljante schei- en natuurkundige, die pionierswerk verrichte op vlak van radioactiviteit. Ze kreeg twee Nobelprijzen — één voor chemie én één voor fysica — en ontdekte twee elementen van de Tabel van Mendeljev, namelijk polonium en radium.

 

Why we love her: Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs kreeg. Bovendien is ze één van vier mensen ooit in de geschiedenis die twee Nobelprijzen kregen. Dat ze die prijzen voor twee verschillende vakgebieden kreeg, is nog unieker: dat doet slechts één andere persoon haar na. Did somebody say badass?

 

 

 

5. Hermione Granger (always)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oké, ze bestaat niet echt. Maar Dumbledore zelf zei al dat de dingen in je hoofd niet noodzakelijk minder echt zijn. En echt of niet, Hermione heeft haar heldinnenstatus meer dan verdiend. Ze stal ons hart als elfjarig en erg harig heksje en bleef 7 boeken en 8 films lang de beste meisjesheld die we konden dromen. En sorry, als zij niet het levende bewijs is dat studiebollen écht heel cool kunnen zijn, dan weet ik het ook niet meer. Ze had een halsketting om terug te keren in de tijd om extra lessen te kunnen volgen. Dat is pas hardcore.

 

Why we love her: Omdat ze eigenlijk dé ster was van de hele Harry Potter-reeks (sorry, Harry. Not sorry.).

 

 

 

6. Michelle Obama (1964)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We kennen haar vooral als de prachtige en ijzersterke sidekick van Barack Obama. De gediplomeerde advocate deed er als First Lady alles aan om onderwijs voor meisjes over de hele wereld te promoten. Samen met haar man is ze de drijvende kracht achter overheidsinitiatief Let Girls Learn, een stichting die ijvert om meisjes overal ter wereld op de schoolbanken te krijgen. "Want," zegt Michelle, "ik zie mezelf in die meisjes. Ik zie m'n dochters in die meisjes. En ik kan niet gewoon van hen wegstappen." Michelle straalt bovendien ook zelf coole smart-girl-vibes uit: "ik spijbelde nooit. Ik hield ervan om A's te halen, om slim te zijn. Om op tijd te komen. Ik vond slim zijn cooler dan wat dan ook."

 

Why we love her: stiekem zijn we er nog altijd niet goed van dat Michelle niet de nieuwe president wordt. #WomanCrushAlways.

 

 

 

7. Hedy Lamarr (1914-2000)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fffffieeeeuuuwwww. Hedy was een hottie. De Amerikaans-Oostenrijkse schitterde op het witte doek en stond vooral bekend voor een tien minuten-durende scène waarin ze poedelnaakt door een bos rende. Bovendien acteerde ze het eerste vrouwelijke orgasme dat ooit op film te zien was. Maar Hedy schitterde ook naast de glitter en glamour van Hollywood. Hedy stond namelijk mee aan de wieg van de communicatietechnologie. Haar eerste echtgenoot Fritz was naast wapenhandelaar ook vliegtuigenbouwer, en deed onderzoek naar besturingssystemen. Hedy raakte geïnteresseerd in Fritz z'n gepruts -- en bleek er ook nog eens ontzettend goed in te zijn. Ze bedacht een manier om radiocommunicatie ongevoelig te maken voor storingen van buitenaf, en zette dit om in haar Secret Communications System, een methode voor hoogvliegende vliegtuigen om hun torpedo's te besturen. In de Amerikaanse marine gebruiken ze tot vandaag een systeem dat gebaseerd is op Hedy's uitvinding.

 

Why we love her: Euh, als er iemand is die het stereotiep van "mooi snoetje, lege hersenpan" aan diggelen slaat...

 

 

 

8. Grace Hopper (1906-1992)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haar bijnaam was "Amazing Grace," en die liegt er niet om. Wat ze allemaal precies deed is ontzettend complex, maar wat we wél in mensentaal kunnen uitleggen is dat Grace een revolutionaire rol had in computerwetenschappen. Ze schreef code, programma's en softwares, en is één van de voornaamste redenen dat jullie nu deze Fille Folle in jullie mailboxen kunnen krijgen. Ze was bovendien de eerste die opperde dat computers in natuurlijke talen, zoals het Engels, Chinees of Swahili, geprogrammeerd konden worden, in plaats van in complexe computertaal. Thanks, Grace. Met een IQ van 175 (!!!) behoorde Grace tot de slimste mensen ter wereld, en werd ze beschouwd als de allerslimste vrouw op de aardbol. Best een coole titel, toch?

 

Why we love her: Alsof het feit dat ze de allerslimste vrouw op de aardbol was nog niet genoeg was, kreeg Grace in 1969 de "Computer Science Man of the Year Award." Als vrouw.

 

 

 

9. Harriet Tubman (1823-1913)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoolslim zijn is niet alles. Het levende bewijs daarvan was Harriet Tubman, die als slaaf geboren werd en nooit een dag aan de schoolbanken zat. Als kind werd ze vaak geslagen en met de zweep bewerkt door de verschillende meesters die baas over haar waren. Het werd nog erger toen ze een zwaar stuk metaal, bedoeld voor een andere slaaf, tegen haar hoofd kreeg en er levenslange misselijkheid, pijn en slaperigheid aan overhield. Maar Harriet bleef niet bij de pakken zitten. Op 26-jarige leeftijd ontsnapte ze. Met behulp van de Underground Rail Road, een netwerk van geheime routes en veilige schuilplaatsen, raakte ze veilig uit de klauwen van haar meesters. Maar in plaats van zo ver mogelijk van haar slavenplantage weg te vluchten, keerde ze terug. En langs dezelfde weg als zij was ontsnapt, leidde ze meer dan 70 andere slaven naar de vrijheid. Daarvoor moest ze zeker 19 keer de hele reis maken.

 

Why we love her: 70 slaven gered? Dat maakt haar zo goed als een heilige. En goed nieuws, want Harriet krijgt eindelijk erkenning! Dit jaar werd bekend gemaakt dat Harriet's gezicht binnenkort vooraan op de 20-dollar-briefjes zal prijken.

 

 

 

10. Amelia Earhart (1897 - ?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als kind was Amelia allesbehalve een girly girl. Ze rende, speelde en schoot met een geweer op ratten. Toen ze iets ouder werd, begon ze krantenknipsels te verzamelen over vrouwen in mannenberoepen. Een teken aan de wand, want het was snel duidelijk dat de jonge verpleegster zich niet helemaal kon uitleven in haar job. Op 23-jarige leeftijd mocht ze voor het eerst meevliegen met een vliegtuig -- en ze was helemaal verkocht. Ze wilde nog maar één ding: zelf vliegen.

 

Met haar eigen spaargeld kocht Amelia een vliegtuigje en nam ze lessen. Uiteindelijk stak ze als allereerste piloot de Grote Oceaan over, en was ze de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overvloog. Toen ze 40 was, stippelde ze met collega Fred Noonan een nieuwe route uit. Deze route moest met z'n 47.000 kilometer de langste vlucht ter wereld worden, maar de bestemming werd nooit bereikt. Wat er met Amelia gebeurd is weet niemand.

 

Why we love her: Wij zijn wel fan van de cyclus "krantenknipsels verzamelen over vrouwen in mannenberoepen" - zelf kiezen voor een "mannenberoep" - het beter doen dan eender welke man het al ooit had gedaan."

 

 

 

11. Anne Frank (1929 - 1945)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen kent haar. En een groot deel van jullie heeft waarschijnlijk haar dagboek gelezen. Een heel persoonlijke en helaas ook, omdat we de afloop weten, een beetje ongemakkelijke blik in het hoofd van een meisje dat nooit ouder dan zestien zou worden. De ruzies met haar ouders, de vlinders in de buik voor Peter, haar dromen om schrijfster te worden -- Anne's verhalen zijn zo herkenbaar, en langs de andere kant zo ver weg voor iedereen die nooit oorlog of echte doodsangst gekend heeft.

 

Why we love her: Ze wilde altijd schrijfster worden, en ze schreef dan ook tegen de sterren op. Ze had eens moeten weten dat iedereen op deze aardbol zou weten wie ze is, dat haar dagboek elke dag door duizende mensen gelezen zou worden, en dat er zo'n rijen staan aan het Anne Frank-museum dat je er bijna niet binnen kan...

 

 

 

12. Hatshepsut (1507–1458 V.C.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haar naam mag dan wat weg hebben van hutsepot, deze prachtige koningin was allesbehalve een soft patatje. Hoewel vrouwen in het Oude Egypte een aanzienlijk betere status hadden dan in andere vroege samenlevingen, was een vrouwelijke faraoh nog ongehoord. Hatshepsut begon haar bestuur als Koningin Regent voor haar neefje, maar promoveerde zichzelf later doodleuk tot koning en bestuurde Egypte als een man. Als eerstgeboren erfgenaam van haar vader, faraoh Tutmose I, vond ze dat haar goed recht. H. werd een van Egypte's beste leiders. Ze voerde winstgevende handel en regeerde 20 jaar lang vreedzaam over het Egyptische volk. Om haar autoriteit helemaal af te bakenen begon H. zich stilaan als man te verkleden, compleet met valse baard en spieren.

 

En toch kent niemand haar. Nadat haar neef Thutmose III de troon erfde, werden alle restanten van Hatshepsut's bestuur uitgewist. Haar inscripties en iconen werden vernietigd, haar naam en titel weggestopt, en monumenten die haar eerden gevandaliseerd. En dat lukte: ze werd vergeten tot een groep archeologen in de 20ste eeuw de waarheid ontdekte.

 

Why we love her: Hoewel we hopen dat het al lang niet meer nodig is voor een vrouw om een valse baard te dragen om autoriteit uit te stralen, wist Hatshepsut duidelijk wel van aanpakken. You rock.

 

MEISJES EN HUN STEM

door ilona lodewijckx

illustratie door aurike quintelier

De handen die onder een witte labojas uitsteken waren vroeger eerder zelden meisjeshanden. En de vingers die zich rond een schroevendraaier klemden en drupten van de motorolie waren ook eerder zelden gelakte meisjesvingers.

 

De STEM-velden in onze maatschappij — Science, Technology, Engineering, Maths — waren lange tijd een echte boys club. En eerlijk? Dat is nu nog altijd een beetje zo.

 

In de 3de graad middelbare school is het STEM-aandeel van meisjes in het ASO zo’n 27%, in het TSO 15%, en in het BSO een zielige 3,6%. Dat besluit de STEM-monitor, die jaarlijks in de gaten houdt hoe het vlot met STEM in de maatschappij.

 

Lies heeft een diploma wiskunde op zak en doctoreert in statistiek. Alice studeert industrieel ontwerp. Emma, die nu werfleider is bij een staalbedrijf, heeft "ingenieur bouwkunde" als titel op haar diploma prijken. Jiska is ingenieur architecte en studeert af in architectuur en stadsontwerp. En Mien doctoreert in chemie.

 

1. Wanneer ontdekte je dat je geïnteresseerd was in wetenschap en technologie? Was je als kind al bezig met het ontdekken, uit elkaar halen, opbouwen, verzamelen en in vraag stellen van allerlei dingen?

 

LIES: "Ik was niet echt een handig kind – integendeel, mijn papa heeft ettelijke knutselopdrachten voor school in mijn plaats gedaan. Maar ik was wel al van jongs af aan dol op wiskunde op school. Ik hield van hoe duidelijk het was en hoe er altijd maar één juist antwoord was dat je al puzzelend met cijfers en letters kon vinden. Alle twijfel weghalen door een originele afleiding of een bewijs dat klopt al een bus: dat is schoon en dat geeft voldoening!"

 

ALICE: "Toen ik nog erg klein was volgde ik tekenschool. Ik vind het knutselen en in elkaar zetten van allerlei dingen het interessantste dat er was. Op school was technologische opvoeding mijn favoriete vak, en ook wiskunde en de bijhorende logica maakten iets in me los."

 

EMMA: "Als kind had ik een boek -- ik denk dat het “Weet je wat?” heette -- dat vol weetjes stond. Ik vond dat echt super. De wetenschap, maar ook de geschiedenis, cultuur en talen. De kriebel kreeg mij vooral te pakken toen ik merkte hoe leuk ik het vond om wiskundige en wetenschappelijke problemen uit te pluizen en er dan de oplossing op te vinden."

 

JISKA: "Ik denk dat ik al erg jong geïnteresseerd was in wetenschap en technologie. Ik vroeg me vaak af hoe dingen in elkaar zaten en bouwde graag met lego of een soort legotechnics."

 

MIEN: "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wetenschap. Als klein meisje maakte ik "extracten" van rozenblaadjes uit de tuin door die dagen in water te laten zitten om dat sap dan door Nivea te mengen en zo rozencrème te maken (en ik smeerde dat waarschijnlijk ook wel op mijn gezicht, yikes!). Ik las ook vaak de medische encyclopedie die we thuis hadden omdat ik al die ziekten bijzonder interessant vond. Ik was dus wel van het leren en ontdekken."

 

 

2. Een studie van de Amerikaanse Girl Scouts verklaarde in 2012 het gebrek aan vrouwen in STEM-gebieden (science, technology, engineering, maths). Eén van de hoofdredenen zou zijn dat meisjes zich niet welkom voelen in grotendeels mannelijke STEM-klassen. Hoe heb jij dat ervaren? Zat je ook in een klas vol jongens?

 

LIES: "Zowel in Latijn-wiskunde in het middelbaar als in wiskunde aan de unief was dat verrassend fifty-fifty verdeeld. In vergelijking met andere STEM-gebieden denk ik dat wiskunde meer meisjes aanspreekt omdat het abstracter is. Wiskunde mag dan wel de basis zijn voor veel typisch mannelijke domeinen als fysica, ingenieur- en computerwetenschappen, maar op zijn puurst vraagt het een nauwkeurige en perfectionistische werkhouding die eerder typerend is voor meisjes."

 

ALICE: "In het middelbaar volgde ik wetenschappen-wiskunde. De voormalige paterschool was pas een jaar of tien daarvoor opengesteld voor meisjes, waardoor ik vooral met jongens in de klas zat. Na het middelbaar heb ik burgerlijk ingenieur architect gestudeerd, waar er wél een goed evenwicht was tussen het aantal meisjes en jongens. Momenteel studeer ik industrieel ontwerp, met veel studenten die zijn doorgestroomd uit het TSO na een opleiding industriële wetenschappen. Er zijn dan ook veel meer jongens. Dat heeft me gelukkig nooit gestoord. En omdat ik in het middelbaar al tussen het manvolk zat, viel me dat zelfs amper op."

 

EMMA: "Ik studeerde inderdaad vooral samen met jongens. En ook nu op mijn job ben ik de enige vrouw in een volledig mannelijk team. Maar ik heb me nooit onwelkom gevoeld. Integendeel. Soms heb ik het gevoel dat je extra in de watten wordt gelegd en iets meer respect krijgt omdat je je tussen al dat manvolk durft te begeven. Je moet natuurlijk wel je mannetje een beetje kunnen staan -- en af en toe tegen een grapje kunnen."

 

JISKA: "Ik volgde in het middelbaar wetenschappen-wiskunde, in een min of meer evenredig verdeelde klas. In tegenstelling tot de burgerlijk ingenieurs –waar het grootste aandeel studenten jongens zijn - is het bij de burgerlijk ingenieurs architecten redelijk evenwichtig verdeeld. Dat komt denk ik te doordat een groot deel van de opleiding bestaat uit architectuurontwerp, waar creativiteit een belangrijke rol speelt. De technische ingenieursvakken zijn ook een belangrijk deel van de opleiding, maar zijn niet het hoofddoel."

 

MIEN: "Ik heb dat nooit zo ervaren eigenlijk, in onze richting (Chemie, UGent) zitten altijd ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Ook onder de doctoraatsstudenten in onze vakgroep is het redelijk in evenwicht. Wat wél opvalt is dat er in mijn vakgebied (organische chemie) heel weinig vrouwelijke professoren zijn. Dat komt, denk ik, vooral door het feit dat de lange uren in een chemisch labo, die nodig zijn om prof te worden, heel moeilijk te combineren zijn met een gezin (starten) als vrouw."

 

 

3. Waarom denk je dat nog steeds zo weinig meisjes voor een STEM-richting kiezen? Wat was jouw grootste bezorgdheid?

 

LIES: "Ik denk dat er meer vrouwelijke rolmodellen nodig zijn voor STEM-gebieden. Meer vrouwelijke Lieven Scheires en Henk Rijckaertsen. STEM heeft in de media vaak nog dat jongens-prutsend-onder-elkaar-imago. Laat de meisjes mee prutsen!"

 

ALICE: "Ik denk dat het ondertussen al veel verbeterd is. En persoonlijk heb ik er nooit echt bij stilgestaan."

 

EMMA: "Er heerst nog steeds een beeld in de maatschappij dat meisjes en jongens bepaalde jobs zouden moeten doen of beter zouden kunnen. En omdat weinig vrouwen voor deze richting kiezen zijn er niet veel rolmodellen waar je je als jong meisje aan kan spiegelen. Ik heb er in principe nooit echt bij stilgestaan dat ik in z'on mannenwereld terecht zou komen. Ik heb m'n richting gekozen omdat het mij interesseerde en ik het leuk vond. Pas later ben ik beginnen beseffen dat ik een van de enige meisjes was."

 

JISKA: "Ik heb me daar eigenlijk nooit zorgen om gemaakt."

 

MIEN: "Mijn grootste bezorgdheid was of ik zou slagen voor elke (her)examenperiode en ik heb mij nooit afgevraagd of ik zou thuis horen in een richting omdat ik een meisje ben. Misschien zijn sommige meisjes bezorgd over het feit dat ze een "mannelijke" richting zouden gaan volgen? De belediging "manwijf" komt in mij op... Alsof vrouwelijke ingenieurs minder vrouw zijn!"

 

 

4. Wat zou je willen zeggen tegen meisjes die de STEM-kriebel wél hebben, maar twijfelen om ervoor te gaan?

 

LIES: "Maak je geen zorgen over wat anderen van je gaan denken en kies voor iets wat jíj leuk vindt. Jij moet het ten slotte doen, niet je ouders of je vriend(inn)en. En de kans is groot dat je op je pad andere meisjes tegenkomt die net zo gebeten zijn door STEM als jij."

 

ALICE: "Je zal je mannetje wel kunnen staan!"

 

EMMA: "Doen! Het is zo belangrijk om iets te kunnen doen dat je graag doet. Al de rest is echt bijzaak."

 

JISKA: "Als je iets gaat studeren is het vooral belangrijk dat het je ook echt boeit. Wat anderen daarover te zeggen hebben maakt eigenlijk niets uit. Aan niets beleef je zoveel plezier als aan het (be)studeren van wat je echt interesseert."

 

MIEN: "Als dat is waar je hart ligt? Absoluut doen! Passie voor je vak en je kwaliteiten als wetenschapper hebben niets te maken met je geslacht. Laat je door niemand vertellen dat je iets niet kan omdat je een meisje bent! Someday, someone will break all the glass ceilings."

illustratie door aurike quintelier

#FILLEFOLLEBEATS

In deze muziekeditie opnieuw een flinke dosis #fillefollebeats! Met o.a. Salt-n-Pepa, Grimes, Halsey en Sky Ferreira. Shake je sugar lumps op de zwoele beats van de koninginnen der aarde!

Hoe ze de planeten

rond haar vingers draaide

 

alsof het niks was.

 

#vijftiendeverdieping

© all rights reserved