no nonsense. geen taboes.

nieuwsbrief?

YES PLEASE!

spanneeeeend...

oeps, fail, probeer nog eens!

welkom in onze sisterhood!

EEN BOEK!

klik hier om meer te weten te komen!

BAD HOMBRES, NASTY WOMEN

editie no. 6, 27 oktober 2016

illustratie door aurike quintelier

Bad Hombres, Nasty Women

Niet alle helden dragen capes: Anna Lehane

baas in eigen buik

overview: 5 van Trump's meest racistische uitspraken

big & beautiful?

#fillefollebeats

vijftiendeverdieping

BAD HOMBRES, NASTY WOMEN

Lieve Filles Folles,

 

We probeerden altijd te vermijden om het over Donald Trump te hebben. 't is een beetje zoals je een om aandacht jengelende kleuter soms gewoon even straal moet negeren voor z'n eigen bestwil. Maar D-day, de dag waarop de Amerikanen naar de stembus trekken en kiezen wie de komende vier jaar on top of the world staat, komt met rasse schreden dichterbij -- en het wordt er allemaal niet mooier op.

 

Ondertussen zijn we al lang de tel kwijtgeraakt hoeveel mensen Donald in de loop van z'n campagne al beledigd heeft. Vrouwen, Afro-Amerikanen, Latino's, politieke tegenstanders, moslims, mensen met een maatje meer en comedians die met hem de draak steken moesten het al ontgelden.

 

In deze Fille Folle hebben we het vooral over de vrouwonvriendelijkheid die van z'n discours af druipt. De "grab 'em by the pussy" (Trump die uitlegt dat hij vrouwen zonder boe of bah kan vastgrijpen waar hij wil, omdat hij rijk en bekend is) en "nasty woman" (Trump die Hillary misprijzend een "nasty woman" noemt tijdens het laatste debat) waren de kers op de seksistische taart, maar Donald voert al langer een erg vrouwonvriendelijke campagne die de levens van meisjes en vrouwen op z'n kop zou kunnen zetten als hij verkozen wordt. Hij spuugt z'n gal over abortus en zweert om alle financiële steun die naar Planned Parenthood gaat stop te zetten. (Wat dat betekent lees je in 'baas in eigen buik?'). Hij is berucht om z'n racistische uitspraken, z'n keuren van meisjeslijven op een schaal van 1 tot 10, en z'n vernietigende commentaar op iedereen die een maatje meer weegt.

 

Lieve Filles Folles: van Clinton zijn we ook niet zo'n fan. Wij dromen nog steeds van een mirakel dat ons de prachtige Michelle Obama als president oplevert. Maar zolang dat niet gebeurt, is het zoals een vriendin van me opmerkte terwijl ze een hap pasta pesto naar binnen werkte: "Het is zoals kiezen tussen de pest en de cholera. Maar je wil wel veel liever de pest dan de cholera."

 

 

Liefs,

 

Fille Folle

illustratie door  lynne vermeulen

NIET ALLE HELDEN DRAGEN CAPES: ANNA LEHANE

door ilona lodewijckx

Niet alle helden dragen capes. Je zus of broer die altijd klaarstaat om de wc-rol aan te geven als je op het toilet vast zit zonder papier, bijvoorbeeld. Die rekkenaanvuller in de supermarkt die een oogje toeknijpt wanneer je voor de zevende keer langs de proevertjes passeert. En Anna, natuurlijk: de tiener die met een "Grab My Pussy, I Dare You"-shirt een Trump-rally bezocht.

 

Omdat Fille Folle gek is op jonge meisjes met een mening en een stevig stel ballen, vroegen we Anna om haar verhaal te doen.

 

1. Wat is je algemene gevoel over de huidige verkiezingen?

 

ANNA: "Mijn gevoel over deze verkiezingen is heel dubbel. De presidentiële race van dit jaar zit vol tegenstellingen en conflict. En da's naar mijn mening echt geen gezonde houding als het over politiek en de overheid gaat. Er is een verschil tussen belang hechten aan beleid en gaan stemmen, en doen alsof één verkiezing het land voor altijd zal veranderen. Schelden, haat en intimidatie om een punt te maken is niet effectief en zaait alleen maar meer negativiteit."

 

2. Wat heeft je getriggerd om je stem te laten horen en een statement te maken met je ophefmakende shirt? Was het de "grab 'm by the pussy"-uitspraak of is je ongenoegen gradueel gegroeid doorheen Trump's campagne?

 

ANNA: "Ik wilde niet per se protesteren op de Trump-rally. Ik voelde gewoon de nood om iets te zeggen over een onderwerp waar ik veel belang aan hecht, en liefst op een vreedzame manier. Als vrouw wilde ik laten zien dat ik échte meningen heb die gehoord moeten worden, en als jongere wou ik m'n stem laten horen in naam van m'n vrienden. Want die geven wel degelijk een zier om ons land en de integriteit van onze leiders."

 

3. Wat denk je dat er voor meisjes en vrouwen in de VS zou kunnen veranderen als Trump president zou worden?

 

ANNA: "Ik denk dat het vooral een culturele impact zou hebben. Eerder dat dan dat er echte rechten ontnomen zouden worden. Maar de president is de leider van ons land. Ik denk dat het ontzettend schadelijk zou zijn voor het zelfvertrouwen van meisjes als die leider op tape zo'n verschrikkelijke en seksistische uitspraken tegenover vrouwen heeft gedaan. Vrouwen hebben een evenwaardige positie in de toekomst van dit land, en de leider moet dat ook weerspiegelen."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Wat is voor meisjes en vrouwen de beste manier om te reageren op zo'n vrouwonvriendelijke uitspraken en scheldwoorden?

 

ANNA: "De beste manier om te reageren op eender welke opmerking die jou onrecht aandoet is tonen dat je een stem hebt. Raak politiek betrokken, of het nu is door te protesteren, te stemmen, of vrijwilligerswerk te doen. Die dingen kunnen ervoor zorgen dat je je eigen zegje kan doen. Sociale normen uitdagen is een andere manier om Trump-achtige beledigingen te overstijgen. Je zeker voelen in je identiteit zorgt ervoor dat je boven mensen uit kan stijgen die je naar beneden willen trekken."

 

5. Hoe reageerden mensen op je "Grab My Pussy, I Dare You"-shirt? Waren de reacties positief of kreeg je kritiek?

 

"Er waren ontzettend veel reacties op m'n shirt toen ik op die rally rondliep. Veel mensen staarden, namen foto's, en een paar hadden ook echt commentaar. Een oude man, zo ongeveer de leeftijd van m'n grootvader, bestudeerde m'n shirt aandachtig en zei dan "Ik hou er wel van om uitgedaagd te worden." Vies. Maar nadat er foto's op sociale media terecht kwamen waren de positieve reacties echt overweldigend. Er was nog steeds hier en daar wat negativiteit, maar de boodschap kwam echt aan bij mensen die zich zelf door Trump beledigd voelen."

 

Zo zie je maar. Ben je 't niet eens met iets? Zet 't op een shirt en laat je horen. Anna's verontwaardiging ging trouwens verder dan die ene fashion choice. Samen met twee van haar medestudenten richtte ze lockerroomcats.com op, een website waarop ze de "Grab My Pussy, I Dare You"-shirts verkopen. De winst die ze maken met de tshirt-verkoop wordt volledig gedoneerd aan organisaties die ervoor vechten om seksueel geweld te stoppen en steun bieden aan de overlevers. Verantwoord shoppen, dus. Yes!

BAAS IN EIGEN BUIK

door ilona lodewijckx

illustratie door aurike quintelier

Je bent jong. Je leidt je eigen leventje, gaat naar school, ontdekt wie je bent. En op een gegeven moment word je verliefd. Je kan er niet omheen. Op een dag zie je die ene jongen of dat ene meisje en is het er plots. Een hart dat nét iets sneller klopt. Gloeiende blozende wangen die je binnensmonds vervloekt. Vlinders in je buik (ja hoor, we halen écht alle clichés uit de kast!). Soms blijft het bij een geheime crush. Soms moet je een paar dagen in quarantaine met een pak Côte D'Or en een stapel romcoms om je gebroken hart weer fit te krijgen. En soms komt 't ervan. Laten we een kat een kat noemen: op een gegeven moment heb je seks.

 

Misschien heb je dat moment al achter de rug, misschien ligt 't als een spannende en toch een béétje enge mijlpaal in je toekomst. Geen zorgen -- je hebt alle tijd van de wereld. Hoe eng het ook klinkt, seks is één van de natuurlijkste dingen die er zijn. Het is je heel erg verbonden voelen met iemand die je hopelijk fantastisch leuk vindt. Het is het vieren van je eigen lichaam en dat van degene waar je seks mee hebt. Dolletjes.

 

Maar om op een gezonde manier seks te kunnen hebben (lees: ziektevrij, en liefst zonder baby op je veertiende) zijn er enkele services waar je op rekent. Je rekent erop dat je in de apotheek of supermarkt condooms kan kopen of dat de dokter je een voorbehoedsmiddel voorschrijft dat bij je past. Je rekent er bijvoorbeeld ook op dat je bij de dokter terecht kan voor vaccinaties tegen het HPV-virus, wat je kans op baarmoederhalskanker vermindert. Dat je bij diezelfde dokter terecht kan voor een volledige SOA-check. En dat je minstens vanaf je vijfentwintigste jaarlijks bij de gyno terecht kan om te zien of alles nog op z'n plaats zit daarbinnen. En ja hoor -- ook dat je, als het écht nodig is, de keuze hebt om voor abortus te kiezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de VS worden al deze dingen verzekerd door Planned Parenthood, een non-profitorganisatie die zo'n 160 medische en niet-medische instellingen overkoepelt. Je kan er terecht voor voorbehoedsmiddelen, de morning-after pil, screenings op borst- en baarmoederhalskanker, zwangerschapstests, SOA-tests en -behandelingen, seksuele opvoeding, en abortus. En laat het nu net die laatste zijn waar het schoentje wringt.

 

In de VS, waar de overgrote meerderheid nog steeds vroom katholiek is, is abortus een omstreden onderwerp. Hardnekkige pro-lifers geven als argument dat een cel vanaf de bevruchting menselijk is, en dat abortus dus gelijk staat aan moord. Pro-choicers roepen daarop terug dat abortus een beslissing is die een vrouw zelf maakt, en dat de overheid zich niet moet moeien in onze baarmoeder.

 

Als we even naar de wetboeken kijken, zien we dat abortus eigenlijk legaal is in de VS. Dat is zo sinds de Roe vs. Wade-zaak in 1973, die bepaalde dat elke kliniek die abortus verbood ongrondwettelijk zou worden, en dat abortus voortaan binnen het recht op privacy viel. Vrije keuze dus, en het idee dat niemand zich hoort te moeien in jouw buik. Maar net die wet zou onder het presidentschap van Donald Trump wel eens wat deuken kunnen krijgen.

 

Donald beschrijft zichzelf als uiterst pro-life. Over Planned Parenthood op zich heeft hij gemengde gevoelens. En dat zou weleens effect kunnen hebben op de staatssteun waar de organisatie van leeft:

 

"Wat Planned Parenthood betreft, ben ik pro-life. Ik ben helemaal tegen abortus. Miljoenen vrouwen -- baarmoederhalskanker, borstkanker -- worden geholpen door Planned Parenthood. (...) (maar) ik zou het niet financieren. Ik zou het alle financiële steun ontzeggen omwille van de abortus-factor." (feb. 2016).

 

Planned Parenthood wordt al sinds 1970 gesteund door de Amerikaanse staat. Toen ondertekende president Nixon de wet die dit mogelijk zou maken, omdat "aan geen enkele Amerikaanse vrouw toegang tot familieplanning ontzegd mocht worden, ongeacht haar economische situatie." Het stoppen van die staatssteun zou een catastrofe betekenen voor de hulp die Planned Parenthood elke dag biedt aan meisjes en vrouwen in de VS.

 

En daar blijft het niet bij. In maart opperde Trump dat vrouwen die abortus plegen gestraft zouden moeten worden, al krabbelde hij snel terug met de uitleg dat vrouwen die abortus plegen "zichzelf" straffen. Bovendien beloofde hij plechtig er als president alles aan te doen om de Roe vs. Wade-wetten ongedaan te maken, en abortus illegaal te maken voor iedereen die geen slachtoffer is van verkrachting of incest.

 

Als Trump president werd, zouden meisjes zoals jij het plots heel wat moeilijker kunnen hebben om seksuele opvoeding te krijgen. Om aan condooms te geraken of de pil te krijgen. Om zich te laten checken op SOA's. Om zwangerschappen te vermijden, of er net voor te zorgen dat ze zwanger kunnen worden. Om ongestoord verliefd te worden en ongestoord te vrijen. Om baas in eigen buik te zijn.

illustratie door aurike quintelier

OVERVIEW: 5 VAN TRUMP'S MEEST RACISTISCHE UITSPRAKEN

door ilona lodewijckx

illustratie door flore deman

Making America great again. Da's het grote doel van Trump's presidentschap. Maar die greatness, daar horen niet alle Amerikanen bij. Ben je zwart, bruin, moslim, Spaanstalig, spreek je Arabisch of heb je gewoon te lang in de zon gelegen? Dan heeft Trump vast een racistische quote voor je klaar.

 

We zetten ze even op een rijtje: 5 van de meest racistische uitspraken die Donald Trump ooit over z'n lippen kreeg.

 

1. "Wanneer Mexico z'n mensen stuurt, sturen ze niet de beste. (...) Ze sturen mensen die veel problemen hebben en die problemen naar hier brengen. Ze brengen drugs. Misdaad. Het zijn verkrachters ... en sommige, denk ik, zijn goede mensen."

 

2. Alicia Machado, de Venezolaanse ex-Miss Universe die verder in deze Fille Folle nog wat uitgebreider aan bod komt, kreeg door Trump vaak "Miss Housekeeping" of "Dienstmeid" naar het hoofd geslingerd -- een verwijzing naar haar Latijns-Amerikaanse roots.

 

3. Khizr Khan, de Pakistaans-Amerikaanse vader van een moslimsoldaat die stierf in Irak gaf een knaller van een speech op de Democratische Conventie. Over z'n vrouw Ghazala, die te emotioneel was om iets te kunnen uitbrengen, zei Trump later "kijk naar z'n vrouw, ze stond daar gewoon. Ze had niks te zeggen. Waarschijnlijk -- misschien mòcht ze niets te zeggen hebben." Ghazala reageerde later dat zonder één woord te zeggen, heel Amerika haar pijn gevoeld had.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Over een zwarte werknemer zei Trump ooit het volgende: "Ik vind 'm lui. En het is waarschijnlijk niet eens zijn schuld, want luiheid ligt nu eenmaal in de aard van zwarten. Dat is echt zo, dat geloof ik echt. Ze hebben het gewoon niet in de hand."

 

5. In November werd een Afro-Amerikaanse man bont en blauw geslagen op een Trump-rally, nadat hij "Black Lives Matter!" had geroepen. De volgende dag gaf Trump de driftkikkers gelijk: "Misschien verdiende hij het wel om hard aangepakt te worden. Wat hij deed was afschuwelijk."

illustratie door aurike quintelier

BIG & BEAUTIFUL?

door ilona lodewijckx

De man die ijvert om z'n kont in het belangrijkste zitje ter wereld te planten is een man die meisjes en vrouwen graag beoordeelt op een schaal van 1 tot 10. Charlize Theron, actrice van de bovenste schuif en adembenemende beauty scoort niet hoger dan een "dikke 7". Halle Berry krijgt de hoogste score in de borst-area, maar haar gezicht krijgt maar een 8 en haar benen nog wat minder dan dat. Over Kim Kardashian had The Donald ook niet veel goeds te zeggen. "Heeft ze een goed lichaam? Nee. Heeft ze een dikke kont? Absoluut. Als het Kim niet was, zou niemand haar willen." Toen Keeks erna zwanger werd van North West, kreeg ze opnieuw z'n ongevraagde advies te horen over haar veranderende lichaam: "ze is wel dik geworden. Ik zou zeggen: kleed je niet alsof je nog 50 kilo weegt."

 

Eén van Donald's opmerkelijkste fatshaming slachtoffers werd Alicia Machado, de ex-Miss Venezuela die in 1996 Miss Universe werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het podium lacht de Zuid-Amerikaanse beauty queen haar parelwitte tanden bloot, maar het kroontje kreeg ze niet zonder offers te maken. Alicia moest zwaar diëten om überslank te blijven. Toen ze de titel uiteindelijk kreeg, worstelde ze met anorexia en bulimia, en was ze intens ongelukkig. In de maanden na haar overwinning koos Alicia dan ook voor een gezondere levensstijl, en kwam ze een zestal kilo aan. Zes gezonde, onschuldige kilootjes.

 

Maar Trump, toen eigenaar van de Miss Universe-wedstrijd, dacht daar anders over. Hij beschreef Alicia's extra kilootjes als "een écht probleem." In de media beschreef hij haar als een "eating machine" en "iemand die ontzettend van eten houdt". Hij overdreef haar gewichtstoename en klaagde dat ze wel twintig kilo verdikt was. En als kers op de taart nodigde hij 80 journalisten en fotografen, die smulden van het drama, uit om Alicia live te zien fitnessen. Alicia gaf later toe dat ze zich doodschaamde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alicia's verhaal dateert al van een hele tijd geleden. Het was naar aanleiding van andere uitspraken die Trump in de media brachten dat ook Alicia met haar verhaal naar buiten kwam. In deze video vertelt ze hoe Donald haar "Miss Piggy" noemde, en zie je een fragment waarin hij vertelt dat ze de slechtste Miss is geweest die de wedstrijd ooit gekend heeft.

 

Al die drama voor zes kilootjes. Ruwweg hetgeen dat erbij komt na het drie-gangen-Kerstdiner.

 

Zal Donald Trump's obsessie voor het perfecte vrouwelijke uiterlijk écht een tastbare impact hebben wanneer hij president wordt? Waarschijnlijk niet. Maar in de hoofden van meisjes en vrouwen maakt het een wereld van verschil. Het gaat om een publiek figuur met een van de belangrijkste postjes ter wereld die openlijk laat blijken dat de waarde van een vrouw min of meer stopt bij haar uiterlijk. Dat je een meisje die wat extra vlees op haar botten heeft mag aanspreken met "pig", "dog", "Miss Piggy" of "eating machine". Het gaat om de leider van een land die akkoord gaat wanneer z'n eigen dochter een "piece of ass" genoemd wordt, en leeft bij het motto "het maakt niet uit wat ze schrijven, zolang je een mooi en jong "piece of ass" aan je arm hebt hangen."

 

Meisjes en vrouwen zijn fucking belangrijk. We zijn ongetwijfeld mooi, maar we kunnen ook slim zijn. Boos, hysterisch, onnozel, hilarisch, lelijk, vuil, of onredelijk. En dik. Want we zijn meer dan porseleinen popjes. We zijn meer dan een "piece of ass".

 

En da's ook mooi.

illustratie door aurike quintelier

illustratie door aurike quintelier

illustratie door aurike quintelier

#FILLEFOLLEBEATS

In deze muziekeditie opnieuw een flinke dosis #fillefollebeats! Met onder andere Florence and the machine, FKA Twigs en London Grammar. Shake je sugar lumps op de beats van de koninginnen der aarde!

Wij zijn meisjes en wij willen weten.

 

Wij willen begrijpen

graag zien

en verliefd worden.

Wij willen vieren, huilen, lachen en leven.

 

Wij zijn meisjes en wij willen de wereld.

 

#vijftiendeverdieping

© all rights reserved