no nonsense. geen taboes.

nieuwsbrief?

YES PLEASE!

spanneeeeend...

oeps, fail, probeer nog eens!

welkom in onze sisterhood!

EEN BOEK!

klik hier om meer te weten te komen!

editie no. 2, 30 augustus 2016

DOWN UNDER

illustratie door aurike quintelier

sesamstraat en strings

lin-ge-rie: yay or nay?

the panty challenge

shop until your panties drop

vijftiendeverdieping

de wereld van ann-sophie

SESAMSTRAAT EN STRINGS

Lieve Filles,

De tweede editie alweer! Yasss!

In deze tweede Fille Folle gaan we helemaal Down Under. We gaan het namelijk over je ondergoed hebben. Ha-ha. Ja.

 

Ondergoed draag je als ondersteuning of bescherming van je lady parts. Maar het kan veel meer zijn dan een extra laagje. Of je nu kiest voor Sesamstraatonderbroekjes tot je honderd wordt of liever flashy stringetjes onder je jeansbroek draagt, je ondergoed is een manier om uit te drukken wie je bent. Een manier om je lijf te versieren. Een manier om je stiekem su-per-confident te voelen als je je favoriete setje onder je doordeweekse kleren draagt. En het is je eigen kleine geheim.

illustratie door aurike quintelier

Deze Fille Folle staat helemaal in het teken van lingerie én de zelfliefde die ermee gepaard kan gaan. We spreken met een jonge lingerieontwerpster, Lucy, die komt piepen met haar eigen lingeriemerk, Nudewear. Ze heeft het over haar passie voor mooi ondergoed, en hoe het je meer van je eigen lijf kan doen houden.

 

Daarnaast hebben we het over de #pantychallenge, één van de vreemdste (en helaas, schadelijkste) sociale media-challenges van de laatste maanden. Het brengt ons naar een discussie over gezondheid, meisjeslichamen en gezonde vagina's.

 

Als we je helemaal overtuigd hebben om een mooi lingeriesetje uit te kiezen, zetten we 3 heerlijke merken in de kijker. Zo vind je iets dat bij je persoonlijkheid én je leeftijd past -- en ook een positief verhaal met zich meedraagt.

 

Wat nog? Je krijgt er 10 nieuwe #fillefollebeats bij in de Spotify-playlist (gewoon even op de foto klikken!) en kan opnieuw binnenkijken in het hoofd van Ann-Sophie.

 

Liefs, Fille Folle

LIN-GE-RIE: YAY OR NAY?

foto: elisabeth roggeman  (nudewear collectie)

Lingerie? Goh.

 

Misschien vind je ’t iets voor meisjes die wat ouder zijn dan jij. Of misschien vind je ’t allemaal maar verwarrend. Al die keuzes. Die ditjes en die datjes. Kanten niemendalletjes, strikjes, haakjes, rafeltjes.

 

Misschien huiver je al bij de gedachte je lijf in die verwarrende creaties te wurmen. Bang om in het pashokje vast te blijven zitten in een te strakke bralette. Brrr.

 

Of misschien vind je dat lingerie iets is voor als je een lief hebt. Voor als je seks gaat hebben of al hebt gehad. En hoewel je (al dan niet potentiële) lief helemaal wild zou worden van je mooie ondergoed, gaat ’t daar in deze Fille Folle even niet over. Hier hebben we het over lingerie voor jòu. Om jouw mooie lijf in te hullen. Of zoals de slogan van Lonely Lingerie zegt: voor meisjes die lingerie dragen als een liefdesbrief naar hun eigen lijf.

 

Of er een bepaalde leeftijd is waarop je lingerie kan beginnen dragen? Niet volgens Lucy, een jonge lingerieontwerpster uit Antwerpen die net haar gloednieuwe lijn Nudewear uitbracht. "Er is geen specifieke leeftijd waarop ons lichaam begint te veranderen", zegt ze. "Daarom is het ook gek om een leeftijd te plakken op het beginnen dragen van lingerie. De veranderingen en ervaringen die je doormaakt zijn voor iedereen erg verschillend. Ik vind dat meisjes helemaal zelf kunnen bepalen wanneer ze met lingerie kunnen beginnen -- en als je er geen nood aan hebt, hoef je er zelfs helemaal nooit aan te beginnen."

 

Hoewel je onderbroeken en bh's veruit je meest gedragen kledingstukken zijn, is de keuze helemaal niet zo uitgebreid. Terwijl je je jeansbroeken boyfriend, mom, skinny, met olifantenpijpen of half van je kont gezakt kan dragen, lijken alle onderbroekjes wel wat op elkaar.  "Het is pas sinds kort dat ik lingerie eindelijk zie evolueren", zegt Lucy. "Het leek zo lang dat je -- welke stijl je ook had -- onder je kleren alleen gehuld kon gaan in kant en strikjes. Hoewel die kledingstukken het dichtst tegen je huid zitten, lijkt het soms wel alsof we hier het minst trouw blijven aan wie we zelf willen zijn."

 

foto: elisabeth roggeman  (nudewear collectie)

Niemand die op meisjes valt wordt niet gek van z'n favoriete meisjeslijf in een mooi bh'tje. Maar lingerie kan ook een manier zijn om je eigen vormen te vieren:

 

"Nog veel te vaak merk je hoe bang de wereld kan zijn van een tepel of een piepend schaamhaartje. Op Instagram moet elke glimp van een vrouwentepel bedekt worden. En ook bij lingerie zie je vaak hoe borsten angstvallig in voorgevormde cups geduwd worden om hun natuurlijke vorm niet door een t-shirt te zien", zegt Lucy. "Ze lijken haast bedoeld om te "corrigeren" wat "niet juist" is. Is het niet gek dat we bh's laten beslissen wat de vorm van onze borsten wordt?

 

Het is voer om over na te denken, filles folles. Want er is helemaal niks "niet juist" aan dat lijf van jou. In haar designs werkt Lucy enkel met zachte stoffen die als een tweede huid aanvoelen, en je lichaam respecteren hoe het is. Hoog tijd dat dat eens in de mode komt!

Chrostin, het getekende alter ego van illustratrice/badass bitch/zelfverklaarde hotdog Christina Dewitte weet he-le-maal wat we bedoelen!

THE PANTY CHALLENGE

illustratie door aurike quintelier

Sommige social media-challenges zijn er voor een goede reden. Je gooit een emmer ijs over je hoofd voor ALS-patiënten. Of je smeert je lippenstift uit om anderen bewust te maken van de gevaren van baarmoederhalskanker.

 

Maar sommige social media challenges mogen zo de vergeetput in. Ze zijn lachwekkend, gelukkig niet zo erg populair en verdwijnen even snel als ze gekomen zijn. De reden waarom we één van deze challenges nìet de vergeetput in zwieren, is omdat-ie ronduit gevaarlijk is.

 

En het heeft alles te maken met je onderbroek.

 

De laatste maanden gingen meisjes met de hashtag #pantychallenge massaal hun onderbroekjes tweeten. Niet om hun fijne nieuwe setjes aan de wereld te tonen, maar om te tonen dat hun onderbroekjes na een hele dag helemaal proper waren gebleven. Het idee erachter? "Witverlies is vies en wij hebben het niet."

 

Witverlies is de uiterst natuurlijke én normale manier waarop je vagina zichzelf reinigt. Ahhh, vagina's. They're amazing.

Het idee dat een vagina zonder witverlies een schone vagina is, is helemaal ironisch: het is net het omgekeerde. Je -- iederéén, trouwens -- krijgt voor de eerste keer witverlies tussen een jaar en een halfjaar voor je eerste menstruatie. Menstrueer je al maar heb je geen witverlies tijdens je cyclus? Dan moet je je dringend door de dokter laten checken.

 

Als je dit alles niet weet kan je je als jong meisje vies of abnormaal voelen bij het zien van de #pantychallenge posts. Dat is net het gevaarlijke aan dit hele fenomeen: dat je je zou gaan schamen als je net helemaal normaal en gezond bent. Twitter-gebruikster @milkpopblog zei het zo, en we hadden het niet beter kunnen zeggen:

Dus als je toevallig langs de panty challenge scrollt, laat het niet in je hoofd kruipen. Lach er even mee. Voel wat medelijden voor de meisjes die de nood voelden om een nieuw onderbroekje te gaan kopen, dat aan te trekken, op twitter te gooien en te proberen voldoen aan één of ander ideaal dat nergens op slaat.

SHOP UNTIL YOUR PANTIES DROP

Stel dat je helemaal overtuigd bent. Helemaal klaar om je eigen setje uit te kiezen. Om het aan te trekken en te denken: oh baby. Ik ben net Beyoncé.

 

Je kan natuurlijk terecht in één van de vele H&Ms, Hunkemöllers of Women’s Secrets in je dichtstbijzijnde shoppingstraat. Genoeg onderbroekjes en bh’tjes die betaalbaar en mooi zijn. Als je iets anders wil, kan je een kijkje nemen bij La Fille d’O of Lucy’s Nudewear. Toch zetten we hier ook nog drie andere merken in de kijker. Merken met een verhaal die stuk voor stuk van meisjeslijven houden.

 

1. Yellowberry

Yellowberry is er voor meisjes tussen 11 en 15 die op zoek zijn naar een eerste bh'tje dat hen níet door de grond doet zakken van schaamte. Oprichtster Megan was 17 toen ze haar kleine zusje meenam om haar allereerste bh'tjes te kopen. Ze vertelt hoe ze het hele winkelcentrum afspeurden naar iets waar haar zusje zich mooi en comfortabel in kon voelen.

 

Megan: "Ik was geschokt toen ik de bh-opties zag die beschikbaar waren voor m’n kleine zusje, en die specifiek naar haar en meisjes van haar leeftijd gericht waren. Alles vol vulling, met push-up cups en beugels. Er was iets fouts aan de hele ervaring. Waarom was er geen leuke, kleurige en comfortable bh voor Mary Margaret die bij haar én haar groeiende lichaam paste? Simpel: dat bestond gewoon niet."

 

17-jarige Megan bleef niet lang bij de pakken zitten. Ze verzamelde het geld van haar vakantiebaantje en stampte Yellowberry uit de grond, een bedrijfje dat leuk en comfortabel ondergoed maakt voor meisjes die in de groei zijn. Kan Megan dan eindelijk die Nobelprijs voor beste zus ter wereld in ontvangst nemen?

 

2. Aerie

 

Aerie, het lingerie-makend zusterbedrijfje van American Eagle, weet heel goed wat het wil. En wat het wil is het idee dat ondergoedmodellen graatmager, bruingebakken en helemaal gephotoshopt moeten zijn de vuilnisbak in kegelen.

 

Want bij Aerie draait het allemaal om echt zijn. Hun modellen zijn er in alle kleuren, vormen en maten. En ze zien er op reclameborden, in fancy fotoshoots en op de website bovendien nét zo uit als thuis voor hun kleerkast, want bij Aerie wordt geen enkel meisje gephotoshopt. Blubberbillen, striemen, cellulitis of een schattig pizzabuikje: het kan allemaal. Want de echte jij is meer dan mooi genoeg.

 

Om te tonen dat ze het menen, riep Aerie de hashtag #aeriereal in het leven, die ondertussen meer dan 40.000 posts telt op Instagram. Met de hashtag sporen ze meisjes aan om onbewerkte foto's van zichzelf in Aerie-kledij te delen. Zo promoten ze zelfliefde en body positivity bij een grote community van meisjes en vrouwen overal ter wereld. Toch mooi meegenomen, zo'n egoboost bij je bestelling.

 

3. Lonely

Ten slotte is er de lingerie van Lonely. Ietsje specialer, ietsje meer bloot en dus ietsje sexier. Daardoor vallen hun creaties meer in de smaak bij meisjes die net iets ouder zijn. Maar hey, you do you, buttercup.

 

Net als Aerie houdt Lonely van échte vrouwen. De modellen op de website hebben doodgewone lijven, met bultjes en hobbels en hier en daar een okselhaartje. Ook de meisjes van de HBO-serie Girls stonden al model voor het merk.

 

Het doel van Lonely lingerie? Je doen houden van je lijf en je laten uitdrukken wie je bent. Lonely zet z'n designs in de kijker met the Lonely Girls Project, waarbij vrouwen van overal ter wereld gefotografeerd worden in hun favoriete setje. En dat in hun eigen, vertrouwde omgeving. Ook hier geen geairbrushte modellen dus. En de makeup is net zoals jij 'm met open mond voor de spiegel staat te doen. (Google "mascara face". YouknowwhatImean.)

 

Fier zijn op je lijf en uitdrukken wie je echt bent. Wie had ooit gedacht dat dat alles kon schuilen in welke onderbroek je uitkiest?

hun lichamen raakten elkaar net niet

en in de lucht die tussen hen gleed

kon hij bijna proeven

 

wat ze dacht

#vijftiendeverdieping

DE WERELD VAN ANN-SOPHIE

Ann-Sophie werd geboren in het lichaam van een jongen. Wat ze denkt, voelt, doet en droomt doorheen haar transitie, probeert ze hier in woorden te gieten.

 

“Als transpersoon zijn kleren zo'n beetje de eerste stap die je kan zetten. Of dat was voor mij toch zo. Ik gluurde altijd al stiekem naar meisjesoutfits in etalages. Een t-shirtje, jeans, loafers met bloemetjes en BAM. Je hebt een mooie outfit die niet per se gender uitstraalt.

 

 

Want ik was altijd al jaloers op de kleren die meisjes kunnen dragen. Mijn Pinterest zit vol met foto’s van gestreepte jurkjes en waaiende rokjes. Mijn mailbox puilt uit met fashion nieuwsbrieven. Al die verschillende snits, stukken en accessoires, en allemaal o zo elegant. En zo zit mijn kast volgepropt met kleren die ik nooit durf te dragen, die ik gekocht heb in een optimistische bui.

 

Voor mij zijn moderne kleren vreemd. Ze kunnen heel specifiek jongen-meisje zijn, maar ook alles daartussen. Want wat is er zo typisch mannelijk of vrouwelijk aan een strakke jeans met een los tshirtje? Ergens vind ik dat tussen-de-twee wel leuk, maar ergens snak ik naar meisjesachtige dingen die duidelijk maken hoe ik me vanbinnen voel.

 

En dan bots ik al snel op m’n eigen lichaam.

 

De vraag of een kledingstuk me goed staat heeft in mijn hoofd een veel dramatischer effect dan voor een natuurlijke vrouw. Als alles goed past betekent dat zoveel meer dan gewoon een leuke outfit. Het voelt als een bevestiging aan van wat je altijd hebt gevoeld. Dat dit écht zo hoort.

 

Bij elk stuk dat je ziet hoop je dat het ambigu genoeg is om aan te kunnen trekken, maar ook dat het je wat vrouwelijker maakt. Ik staar me blind op allerlei regeltjes die bepalen wat ik kan aandoen. Hoe je je bredere schouders camoufleert. Wat je het best aantrekt als je geen heupen hebt. En op sommige dagen kan ik niet anders dan me voelen als een bakstenen muur in een bloemenmotiefje. Helemaal plat.

 

Want je kleden gaat helemaal over vormen. Ze verbergen. Ze accentueren. En dat maakt me soms heel blij. Maar soms ook heel gefrustreerd."

illustratie door aurike quintelier

© all rights reserved