no nonsense. geen taboes.

nieuwsbrief?

YES PLEASE!

spanneeeeend...

oeps, fail, probeer nog eens!

welkom in onze sisterhood!

EEN BOEK!

klik hier om meer te weten te komen!

editie no. 9, 8 december 2016

GO WITH THE FLOW

illustratie door aurike quintelier

go with the flow

4 knotsgekke mensie-mythes

chhaupadi: zieke mannen en wilde slangen

in de spotlight: Miss Ghandi

Yoni: wat stop jij tussen je benen?

#fillefollebeats

vijftiendeverdieping

GO WITH THE FLOW

door ilona lodewijckx

Lieve Filles Folles,

 

Je regels. Mensies. De rode vlag hangt uit, Dracula's theezakje is geknapt of de Russen zijn in Parijs. Elke maand zie je ze met tegenzin arriveren, en zwaai je ze met plezier weer uit. Je witte rok en lichtgebleekte jeans prop je alvast in een uithoek van je kast. Je sleept je boeken- of handtas met je mee in het wc-hokje of verstopt je tampon in je mouw om toch maar niet aan de wereld te hoeven vertellen dat je bloedt down there. Telkens je niest of schaterlacht en een drupje bloed voelt ontsnappen, voel je die horror: een bloedvlek op V-hoogte lijkt het allerergste dat je kan overkomen.

 

Waarom die schaamte eigenlijk? Zo'n vijftig percent van de mensheid bloedt maandelijks enkele dagen, is op termijn dat lot beschoren of heeft haar vruchtbare dagen er al op zitten. So what.

 

In deze Fille Folle hebben we het over het taboe dat nog altijd over je regels heerst. In dit deel van de wereld blijft het gelukkig bij de slightly awkward scenario's die hierboven werden beschreven. Maar in andere oorden zijn maandstonden vaak het onderwerp van uit de lucht gegrepen mythes die meisjes heel wat kwaad aandoen. In sommige delen van Bolivia dragen menstruerende meisjes hun bebloede pads en tampons de hele dag mee, omdat een verhaal waarschuwt dat het kankerverwekkend kan zijn als die ander afval raken. In delen van Afghanistan heerst het idee dat menstruerende meisjes onvruchtbaar worden als ze zich douchen of wassen down there. En dan kan het nog erger: in bepaalde gemeenschappen in Nepal worden menstruerende meisjes uit het huis gezet om in de stal te overnachten, en hebben ze een lagere sociale status dan honden.

 

Bovendien spreken we met Yoni, een kick-ass bedrijf dat ecologische pads en tampons op de markt brengt, én het open debat over je pussy en alles dat eruit komt stimuleert.

 

Een pussy positive editie dus, deze keer!

 

Liefs,

 

Fille Folle

4 MENSIE-MYTHES DIE TE GEK ZIJN

VOOR WOORDEN

door ilona lodewijckx

illustratie door aurike quintelier

Je baarmoederwand die stilletjes zelfmoord pleegt, daar is niets mythisch aan. Het is een lichamelijk proces dat net even natuurlijk is als je loopneus wanneer je bij -3 °C buiten rondhangt, de prikkende haartjes op je benen wanneer je net iets te lang het scheermesje liet liggen (of het gewoon lekker hebt afgezworen), en wat er op het toilet met je gebeurt wanneer je teveel mandarijntjes eet.

 

En toch is menstruatie in heel wat delen van de wereld het onderwerp van ongelooflijk onwaarschijnlijke mythes die je de stuipen op het lijf zouden jagen. Hier zijn ze op een rijtje:

 

1. "Douchen tijdens je menstruatie maakt je onvruchtbaar." (Afghanistan)

 

In Afghanistan heerst er in bepaalde gemeenschappen het idee dat een bad, douche of kattenwasje tijdens je regels kan leiden tot "gazag", of onvruchtbaarheid. Wat nog erger is? Niet iedere vrouw of ieder meisje in Afghanistan kan pads of tampons betalen, en velen gebruiken opgerolde stukken stof om het bloeden te stelpen. Die stukken stof zijn ruw, worden vuil, en kunnen niet voldoende worden gedroogd omdat de schaamte zo groot is dat ze de stofjes niet durven ophangen. Het doucheverhaal is dus niet alleen een gekke mythe, het kan ook echte gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

 

2. "Vrouwen en meisjes kunnen nooit werken als sushi chefs, want menstruatie maakt hen instabiel." (Japan)

 

Say what? "Om een professionele chef te zijn moet je een stabiele en betrouwbare smaak hebben," vertelde Yoshikazu Ono, zoon van een erg bekende sushi chef, enkele jaren geleden aan de Wall Street Journal. "Door hun cyclus hebben vrouwen onregelmatigheden in hun smaakpatronen. Daarom kunnen ze nooit sushi chefs zijn."

 

... zegt de man die nog nooit een dag in z'n leven ongesteld is geweest.

 

3. "Als je je gebruikte pads of tampons in de vuilnisbak gooit, kan dat kanker veroorzaken." (Bolivia).

 

De schaamte rond menstruatie is in delen van Bolivia nog zo groot dat meisjes worden aangespoord om hun gebruikte pads en tampons te laten verdwijnen, en zelfs ver van de rest van het vuilnis te houden. Er heerst een geloof dat het weggooien van je gebruikte pads of tampons in de gewone vuilnisbak kan leiden tot ziektes en kanker. Dit zorgt ervoor dat heel wat meisjes hun gebruikte pads en tampons de hele dag in een zakje met zich meedragen, zelfs als er een speciale plaats voorzien wordt om ze weg te gooien. Niemand wil namelijk kanker riskeren, right?

 

4. "Als je een tampon gebruikt ben je geen maagd meer." (Egypte)

 

Wat er in onze onderbroek gebeurt, blijft hier gelukkig onze keuze. Tampons? Yes. Pads? Sure. Met vleugels, zonder vleugels, dik of dun, met inbrenghuls of gewoon basic, diva cupje -- er zijn oneindig veel opties. Niet zo in Egypte. Ben je nog niet netjes getrouwd? Dan gebruik je pads. Tampons zijn voor vrouwen die getrouwd zijn en al seks hebben, want als je ze daarvoor gebruikt, ben je geen maagd meer. En dat kies je niet zelf -- de man van de kruidenierszaak zal je geen tampons verkopen als je geen trouwbling aan je ringvinger hebt zitten.

 

Gek, nee? Dat de enkele druppels bloed die we elke maand verliezen het onderwerp kunnen zijn van zo'n horrorverhalen? Dat we ons zo gaan schamen voor het signaal dat we kerngezond en lekker vruchtbaar zijn? Voortaan zijn we met z'n allen wat fierder op onze regels -- of toch zodra die krampen wegtrekken.

CHHAUPADI: ZIEKE MANNEN EN WILDE SLANGEN

door ilona lodewijckx

Het ideale menstruatie-scenario ziet er ongeveer zo uit: je zetel. Je warme pantoffels en die oversized joggingbroek waar je billen zo vrij in kunnen ademhalen. Een berg ijs, chocolade of wat het ook is waar je weer zo'n onverklaarbare volpropdrang naar hebt. Een steengoede serie met nog heel wat afleveringen te gaan, waar je bij voorkeur flink bij kan huilen. En een warm dekentje tot aan je kin getrokken.

 

In bepaalde gemeenschappen in Nepal is de doorsnee ervaring ietsje anders. Stel je even voor dat je hurkend voor de schuur op je eten zit te wachten. Gekookte rijst, net zoals de rest van de week, dat vanop een hoogte op je bord wordt gegooid zoals je bij de Jack Russell van de buren zou doen. Je mag het huis niet in. Je mag niemand aanraken, want je zal de vrouwen vergiftigen en de mannen ziek maken. Als je melk drinkt of boter eet, wordt zelfs de koe van wie dit alles gemaakt is ziek. Als je durft te bidden of op de een of andere manier je geloof wil vieren, worden de goden razend en sturen ze slangen op je af. Je bent een krachtig, allesverwoestend wezen. Je bent een zestienjarig menstruerend meisje in Nepal.

 

Naast het feit dat je met de andere menstruerende meisjes en vrouwen in je dorp een schuur deelt die amper groot genoeg is voor één (vaak zoeken meisjes daardoor andere oplossingen, zoals het open veld), ben je ook in echt gevaar. Dronken mannen uit het dorp vergeten handig even hoe onaanraakbaar menstruerende meisjes zijn als het vuur ze in de broek slaat, en verkrachtingen van meisjes die in de schuur slapen komen dan ook erg veel voor. Net als aanvallen van slangen.

 

Het fenomeen van verbanning van menstruerende meisjes heet chhaupadi, en is eigenlijk al jaren verboden. Maar de gemeenschappen waarin het voorkomt zijn zo afgelegen dat het moeilijk te controleren valt of die regels gevolgd worden. Afhankelijk van de regio bleken volgens een onderzoek uit 2010 tussen 19% en maar liefst 52% van de meisjes gedwongen waren geweest om in chhaupadi-schuren te slapen.

 

Dat de chhaupadi nodig is vinden ook de vrouwen zelf. Als ze de tradities aan hun laars zouden lappen, zouden er allerlei gekke en verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren. Buffels zouden plots in bomen kunnen klimmen. Mannen zouden al trillend neervallen en ziek worden. Overal zouden slangen verschijnen. Maar leuk is het niet. "Natuurlijk haat ik het," vertelde een vrouw aan de fotograaf van Jezebel, die er een reportage maakte. "In de winter is het ijskoud. In de zomer is het bloedheet. De beperkingen die ons opgelegd worden zijn verstikkend en ongelooflijk oneerlijk. Waarom zouden de goden ons willen straffen? Waarom moeten vrouwen gestraft worden? Maar wat kunnen we in godsnaam doen?"

 

Tja, wat kunnen we in godsnaam doen, Filles? Voorlopig niet meer dan de schaamte rond onze eigen regels aan diggelen proberen te slaan. Want dat het helemaal nergens op slaat, is nu wel duidelijk.

IN DE SPOTLIGHT: MISS GHANDI

door ilona lodewijckx en Kiran Ghandi

Londen Marathon, 2015. Duizenden mensen strikken de veters van hun gloednieuwe Nikes en beginnen aan de ultieme opdracht: 42 lange kilometers rennen, hijgen en puffen. Ook aan de start: Miss Kiran Ghandi, drumster en Harvardstudente. Op het eerste zicht niets bijzonders aan de hand.

 

Maar misschien komen de foto's van de aankomst je net iets bekender voor: Kiran rent over de finish met een bebloede broek. Ze deed namelijk aan "free bleeding", of in mensentaal: gewoon je maandstonden maar lekker hun gangetje laten gaan.

 

Vies, denk je misschien. En toegegeven: ik zie mezelf ook niet meteen snel even naar de supermarkt of een ommetje maken met een bloedvlek op m'n broek. Maar Kiran's reden achter haar stunt is wél erg boeiend. Lees hier haar relaas!

 

KIRAN: "Ik heb de hele marathon gelopen met bloed dat over m'n benen stroomde. Ik kreeg m'n regels de avond voor de marathon. Een ramp. En ik had helemaal geen zin om me er zorgen in te maken. Het zou zo oncomfortabel geweest zijn om me 42 kilometer lang zorgen te maken over m'n tampon. En ik dacht: als er één persoon is waar de samenleving niet mee kan fucken, is het wel een marathonloper. (...) Ik liep met het bloed dat over m'n benen stroomde voor m'n sisters die geen toegang hebben tot tampons en sisters die, ondanks hun krampen en pijn, doen alsof hun ongemak niet bestaat. Ik liep om te zeggen dat het wél bestaat, en dat we elke dag sterk genoeg zijn om ertegen te kunnen. (…)

 

Meisjes worden al erg jong wijsgemaakt dat hun voornaamste waarde in de samenleving is om mooi, kant-en-klaar, sexy te zijn. Maandstonden passen niet in die categorie, dus is het taboe. Zo'n taboe zelfs dat ouders het ongemakkelijk vinden om het er met hun kinderen over te hebben, dat reclames alleen tonen hoe je jezelf van de ultieme schaamte kan beschermen (ze tonen zelfs geen bloed in een reclame over bloed! Wat is die blauwe vloeistof?!), en meisjes blijven stil over hun regels wanneer jongens in de buurt zijn. (...) Ik ben helemaal niet zo'n voorvechter voor "free bleeding", maar ik vecht wél voor het feit dat het oké moet zijn voor vrouwen om open en eerlijk over hun regels te kunnen spreken, om medicijnen te kunnen vragen, niet te moeten liegen over een vage "buikpijn", niet bang te moeten zijn dat iemand moppen zal tappen over hun PMS in plaats van te vragen of ze kunnen helpen.

 

(...) Mijn marathon draaide om het feit dat het mijn taak niet is om er sexy uit te zien voor anderen. Mijn taak op de marathon was kiezen wat op dat moment het beste was voor mij, en om die 42 kilometer te tackelen op de veiligste en gezondste manier voor mijn lichaam."

 

YONI: WAT STOP JIJ TUSSEN JE BENEN?

door ilona lodewijckx en yoni

Weet jij wat je tussen je benen stopt?

 

Gewoonlijk wel. Je vingers, een spiegeltje, de sluiting van een bodysuit, en yes, zo nu en dan een pad of tampon. Maar waar zijn die van gemaakt? Zijn het wel echt zo'n onschuldige wattenbolletjes als ze lijken? Of zitten ze stiekem vol chemische stoffen? Dat weten we voorlopig niet, want op geen enkele tampondoos vind je een ingrediëntenlijstje.

 

Dat is wat Yoni in vraag stelt. Eigenlijk weten we stiekem niet wat we elke maand tussen onze benen steken. En omdat er nog altijd zo'n taboe heerst rond je regels, wordt er eigenlijk ook weinig over gepraat. Yoni staat voor straightforward, veilige bescherming, maar ook voor een open en eerlijke conversatie. Let's take a look.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Ik val maar even met de deur in huis: wie zijn jullie?

 

YONI: "Wij, Wendelien en Mariah, hebben Yoni opgericht omdat we vinden dat iedere vrouw en ieder meisje moet weten wat ze tussen haar benen gebruikt. Daarom maken wij tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen. Geen plastic, geen parfum en geen geheimen. Hier praten we open en bloot over. Zo doorbreken we het taboe rond menstruatie!"

 

 

2. Hoe is het idee voor Yoni ontstaan? Wat was het probleem dat jullie willen gaan oplossen?

 

YONI: "Twee jaar geleden kreeg Mariah van een specialist het advies om voortaan producten van biologisch katoen te gaan gebruiken. Vanaf dat moment zijn we samen op onderzoek gegaan. We hadden hier allebei nog nooit bij stil gestaan! En dat terwijl je deze producten in of nabij een heel intiem én absorberend lichaamsdeel gebruikt, je vagina."

 

 

3. Waar staat Yoni precies voor?

 

YONI: "Het woord "yoni" betekent letterlijk 'vagina' en 'bron van het leven'. Met Yoni maken we niet alleen tampons, maandverband en inlegkruisjes, we zijn ook constant bezig om taboes rondom menstruatie, vagina's en issues in 't leven van de vrouw te bespreken."

 

 

4. Hoe denk je dat een gezond, open debat over menstruatie en vrouwelijke seksuele gezondheid kan ontstaan? Wat is er nodig om de taboes en schaamte te doorbreken?

 

YONI: "Ongeveer 16% van de Belgische meisjes hebben nog nooit informatie gekregen over hun maandstonden wanneer ze voor het eerst ongesteld worden. Wij vinden het onwijs belangrijk om er écht over te kunnen praten. Met Yoni doen we dat via veel beeld, prikkelende video's als 'The Cycle Story' en door het gesprek aan te wakkeren via bijvoorbeeld social media. Maar ook onderwijs op scholen, bijvoorbeeld, is broodnodig."

 

 

5. Welke tips kunnen jullie aan jonge meisjes geven om hun gevoel van pussy positivity aan te wakkeren?

 

YONI: "Toevallig verschijnt er binnenkort een 'My first Yoni' boekje online op onze website, om jonge meisjes die voor het eerst ongesteld worden te informeren! Inclusief heel veel tips. De belangrijkste tip is: praat er open en bloot over. Het is de normaalste zaak van de wereld én tegelijkertijd ook iets heel bijzonder vrouwelijks. Daar mag je best een feestje van maken!"

illustratie door aurike quintelier

#FILLEFOLLEBEATS

In deze muziekeditie opnieuw een flinke dosis #fillefollebeats! Met o.a. Elli Ingram, Eve, Little Dragons en LION BABE. Shake je sugar lumps op de zwoele beats van de koninginnen der aarde!

we wachten

opgekruld in stukjes leven

met armen rond knieën geklemd

wachten we

met bloeien

tot dat weer

wat waard is

#vijftiendeverdieping

 

Siel speelt met woorden.

Ze schrijft over de kleine dingen. een ademwolkje. een knik of een kus. een te grote trui. maar ook over wat pijn doet. en soms leent ze haar woorden uit aan fille folle. Breng haar een bezoekje op de vijftiendeverdieping.

 

© all rights reserved