no nonsense. geen taboes.

nieuwsbrief?

YES PLEASE!

spanneeeeend...

oeps, fail, probeer nog eens!

welkom in onze sisterhood!

EEN BOEK!

klik hier om meer te weten te komen!

I BELIEVE I CAN FLY (and crash)

door dea campine

"Teleportatie, het had mijn redding kunnen zijn. Helaas blijkt dat nog net te ingewikkeld waardoor op 3 juli het onvermijdelijke toch op mijn agenda stond. Mijn vliegangst en ik zouden na al die jaren van twijfel en afwijzing het luchtruim moeten trotseren.

 

“Moeten”, nu ja, da's is een groot woord. Niets moet natuurlijk, maar mijn madam wordt verschrikkelijk snel wagenziek waardoor we nooit met de auto in ’t zuiden van Frankrijk zouden raken zonder dat ze zichzelf (en mij) zou onderkotsen. Ik kon haar zielige oogjes onmogelijk negeren – en eerlijk, ik denk soms nog aan de halfverteerde spinazie die mijn zus ooit dretsend over mijn schouder en de achterbank van de auto achterliet. Dus nee, ik besloot dat de liefde voor mijn madam groter zou moeten zijn dan mijn vliegangst.

 

En toch, de schrik zat er goed in. Plotse metaalmoeheid, de aanslag van 9/11, neerstorten in de zee en het middagmaal worden van wat zeemonsters met misschien wel 248 tanden… Het heeft allemaal in mijn hoofd gezeten. Vijf luttele seconden heb ik zelfs gedacht dat het tijd werd om mijn testament op te stellen. Dat alleen al illustreert mooi hoe irrationeel een angst kan zijn.

 

Alles werd tot in de puntjes geregeld door mijn madam. Onze tickets waren in orde, we zouden plaatsen naast elkaar hebben tijdens de vlucht; en eens op onze reisbestemming aangekomen zouden haar familieleden ons opwachten aan de luchthaven. Ik had met andere woorden helemaal niets om mij zorgen over te maken én toch deed ik dat wel.

 

Het zal dan ook niet als een verrassing klinken dat mijn oksels meteen bestormd werden door angstzweet eens we in Brussels Airport waren aangekomen. Mijn hart raasde in mijn keel, mijn handpalmen waren klam en ik ging wel vijf keren plassen. Kleine blaas weet je wel, en ik wou toch helemaal niet naar het toilet moeten stappen tijdens de vlucht?! Het plan was om mijn handen de hele reis krampachtig om mijn gesloten gordel heen te drukken, mijn ogen toe te knijpen en lijdend te wachten tot de nachtmerrie voorbij was. Ik had het warm, koud, warm, koud, warm, koud… Tot het uur van de waarheid aangebroken was.

 

Alleen, de tragedie die ik zo voor ogen had gehad… die kwam niet. Het boarden ging vlot, mijn madam zat naast mij, ik kon de noodinstructies uitgebreid lezen en kauwde mij probleemloos een weg door het opstijgen. We maakten geen noodlanding, er knabbelde geen prehistorische zeemonsters met 248 tanden aan mijn voeten, onze vlucht werd niet gekaapt. Nee, ik voelde zelfs geen luchtzak. En ook al vond ik het opstijgen op zich niet zo’n leuk gevoel, ik overleefde mijn eerste vlucht.

 

Ook de terugreis verliep vlot. Ik slaagde erin mijn gordel even los te maken, een kort powernapje te doen en nam mijn eerste net-boven-de-wolken-foto. Sterker nog, ik overleefde het onweder dat boven Brussel hing en de daarbij horende turbulentie waarin we moesten landen (waarvoor duizendmaal dank meneer de toppiloot)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn tip voor mensen met vliegangst – leer niet vliegen voor je vleugels hebt. Waag de sprong pas als je er zelf klaar voor bent.

 

 

WIST-JE-TROUWENS-DAT:

 

 

1. De kans dat je een vliegtuigongeval meemaakt 1 op 11 miljoen is en vliegen hierdoor meteen de veiligste reisoptie is?

 

2. Een vliegtuig met motorpech in één van de twee motoren gewoon verder kan vliegen? Geen vuiltje aan de lucht.

 

3. De turbulentie in een vliegtuig heviger te voelen is achteraan dan vooraan in het vliegtuig.

 

4. Je beter geen koffie drinkt of chocolade eet voor je boardt? Die wekken namelijk nervositeit op die jij en jouw vliegangst kunnen missen als kiespijn.

 

5. Vliegtuigeten nooit lekker smaakt omdat je smaakpapillen minder goed werken op tien kilometer hoogte? Vooral de droge lucht in het vliegtuig zou een boosdoener zijn.

 

6. Dat afleiding tijdens de vlucht de beste manier is om je angst onder controle te houden? Mijn madam en ik lazen, speelden woordspelletjes en genoten van een vredig spelletje zeeslag.

 

Ik kwam, ik zag, ik (over)won!"

© all rights reserved