no nonsense. geen taboes.

nieuwsbrief?

YES PLEASE!

spanneeeeend...

oeps, fail, probeer nog eens!

welkom in onze sisterhood!

EEN BOEK!

klik hier om meer te weten te komen!

IT'S ALL IN YOUR HEAD

HET IS JULI! En dat betekent een nieuw thema voor deze maand. Juli zal in teken staan van mentale gezondheid en het taboe dat er nog steeds omheen zweeft. Take care!

illustratie door aurike quintelier

 

20 juli  2017

IT'S ALL IN YOUR HEAD: PART III

illustratie door aurike quintelier

 

door ilona lodewijckx

Lieve Filles,

 

Het is alweer de derde week dat we 't over mentale gezondheid hebben. Een héél belangrijk onderwerp om over te praten, zeker omdat er nog altijd zoveel taboe rond heerst. In deze editie geeft Fille Folle-redactrice Dea je allereerst wat tips om terug wat zen in je leven te krijgen. Want "stappen wordt hollen en hollen wordt al snel haasten. We vergeten tussendoor te ademen."

 

Fille Folle's Renee getuigt over haar depressie, want nee, ze "ligt niet elke dag in haar bed en luistert niet heel de tijd naar Phil Collins." En in een duizelingwekkend kippenvelwaardig interview zit één van onze redactrices samen met haar broer, die de dag voor haar verjaardag een zelfmoordpoging ondernam. Om het echt over de poging zelf te hebben is het te vroeg, maar samen gaan ze op zoek naar wat geluk precies is.

 

Zit je ergens mee? Fille Folle's deur staat altijd open.

 

Liefs,

 

Fille Folle

SOS: SELFCARE BIJ STRESS

door dea campine

HOW NOT TO LOSE THE GAME

door anoniem

"Mijn broer probeerde een maand geleden zelfmoord te plegen. Dat was een verschrikkelijk moment voor mijn ouders, voor mij, maar natuurlijk vooral voor hem. We zijn nu even verder en ik besloot hem te interviewen over ‘geluk’ – iets waar we beiden geen overvloed aan hebben – en de depressie zelf.  Om over de concrete poging te praten is het veel te vroeg (dat hebben we gemerkt), maar om eens na te denken over geluk en onze gevoelens te luchten, daar zou eigenlijk altijd tijd voor moeten zijn."

illustratie door cheyenne deckx

 

Het kruipt ons allemaal wel eens in de kleren, het leven. We lopen van hier naar daar, van daar naar ginder en willen alles stevig in onze eigen handen nemen. Stappen wordt hollen en hollen wordt al snel haasten. We vergeten tussendoor te ademen en Stress is onze tweede naam.

illustratie door cheyenne deckx

EEN KLEINE LASTIGE WOLK

door renee van avermaet

"Renee. 23 jaar. Gebroken hart. Depressief. Klaar om de wereld te veroveren.

 

Sinds een paar maand heeft de dokter bevestigd dat ik effectief depressief ben. Een vitale depressie dan nog wel. Au. Vitaal? Ik eet minder (joepie, roepen mijn billen), ik slaap minder goed en het heeft vooral fysiek invloed op me... "

13 juli  2017

IT'S ALL IN YOUR HEAD: PART II

illustratie door aurike quintelier

 

door ilona lodewijckx

Lieve Filles,

 

Vorige week schreef Elisa een kippenvelwaardige brief aan Dobby, haar angststoornis, en had Octavia het over leren vallen en opstaan. En ook deze week lucht de Fille Folle-redactie haar hart.

 

Ikzelf - Ilona dus - deel enkele dagboekfragmenten over mijn Zwarte Hond. Geen echt pluizig huisdier, maar mijn depressie, die soms een makkelijk te temmen pupje en andere keren een onhoudbaar beest is. Camille schrijft over hoe het is om hoogsensitief te zijn, en geeft concrete tips om liever te kunnen zijn voor jezelf én je tentakels. En onze psychologe Lut zorgt voor een motiverende self-help tip die je een stuk op de goede weg helpt.

 

Take care! En vergeet niet: niets in de natuur bloeit heel het jaar door.

 

Liefs,

 

Fille Folle

THE BLACK DOG

MIJN GEVOELIGE SNAAR

door ilona lodewijckx

door camille ghekiere

"Ik zit me al drie dagen druk te maken over met welke pen ik dit boekje kan starten. En dan breekt de uitverkorene in m’n hand. Zie je hoe die eerste zeven donkerder is dan de voorgaande getallen?* Soms schuilt het venijn in kleine dingen. Ik ben thuisgekomen van het werk en heb twee uren geslapen, lippen nog rood, hoepeloorbellen een afdruk achterlatend in mijn weke, gloeiende wang. Het is het soort vermoeidheid waarvan ik vrees dat ze niet verholpen kan worden door slaap of andere aardse dingen. Ze zit dieper, in m’n botten, een waas die m’n hersenpan overneemt en m’n zicht vertroebelt."

 

‘Softie’, ‘pietje-precies’, de ‘moeilijke’ van de bende... Ik heb heel mijn leven moeten aanhoren dat ik nergens tegenkan, mij snel aanstel, meer moet leren ‘verdragen’. Maar dit leven is nu eenmaal vaak veel te intens, veel te mooi, veel te triest, veel te bruut voor mij. Luid lawaai brengt mij van mijn stuk, een broek die teveel spant verzuurt mijn dag, slaaptekort verandert mij in een meedogenloos monster, grote groepen en het journaal maken mij overstuur, muziek doet vuurwerk ontploffen in mijn hersens, mensen en hun verhalen slepen mij genadeloos mee, ik sta bekend om het voortdurend spelen met de lichtdimmer en de volumeknop, en er is niets dat ik zoveel haat in deze wereld als kou hebben. Ik heb altijd geloofd dat er iets mis was met mij, tot ik leerde wat hoogsensitiviteit is.

Lut D’Havé is creatief therapeute en beeldend kunstenaar. Ze begeleidt mensen met diverse problemen zoals angsten, depressies, agressie en andere emotionele hindernissen. En deze maand geeft ze ons elke week een handige tip!

Ken jezelf!

 

Psychisch evenwicht begint met jezelf te leren kennen.

 

Wie ben jij?

illustratie door aurike quintelier

6 juli  2017

IT'S ALL IN YOUR HEAD: PART I

illustratie door aurike quintelier

 

door ilona lodewijckx

Lieve Filles,

 

Voor een gebroken been of een ratelende hoest ga je naar de dokter. Om je lijf in vorm te houden trek je naar de fitness of loop je een paar keer in de week eens rond de blok. Je vertrouwt je haar toe aan een kapper en je lach aan een tandarts. En da's allemaal doodnormaal.

 

Maar als er iets in je hoofd scheef loopt wordt dat plots taboe. En is het plots vreemd om hulp te zoeken. Want is iets dat in je hoofd zit wel écht? Waarom kan je niet gewoon "stoppen" met die donkere gedachten? Waarom kan je niet gewoon "focussen op de positieve dingen" en je beter voelen?

 

Je mentale gezondheid is niets om je over te schamen. Je bent niet de enige met een donkere wolk in je hoofd. Of een metaforische steen in je borst. Om dit alles uit de taboesfeer te halen schrijven onze redactrices deze juli openhartig over de mentale problemen waar ze zelf mee geconfronteerd worden.

 

Elisa bijt de spits af met een brief aan haar angststoornis, die ze Dobby heeft genoemd. En Octavia schrijft een openhartige getuigenis over vallen en opstaan. Een nieuwsbrief vol kippenvel, en hopelijk vol troost.

 

Liefs,

 

Fille Folle

EEN BRIEF AAN DOBBY

C'EST LA FUCKING VIE

door elisa de mulder

illustratie door aurike quintelier

"Dobby.

 

Zo heb ik jou genoemd omdat je mij aan Dobby doet denken in Harry Potter and the Chamber of Secrets. Dobby veroorzaakt allerlei problemen zodat Harry huisarrest zou krijgen. Dan zal hij niet naar Hogwarts gaan, waar Voldemort wacht en waar Harry’s leven in gevaar is. Hij wil Harry beschermen, maar brengt hem daardoor in moeilijkheden."

door octavia darko

"Ik ben het product van mijn omgeving. Een soort gefilterd equivalent van mijn naasten, verleden en waarschijnlijk ook van hoe ik de toekomst aanschouw."

Lut D’Havé is creatief therapeute en beeldend kunstenaar. Ze begeleidt mensen met diverse problemen zoals angsten, depressies, agressie en andere emotionele hindernissen. En deze maand geeft ze ons elke week een handige tip!

illustratie door cheyenne deckx

"Wees je eigen beste vriendin!

 

Dat klinkt simpel, maar is het niet. Toch is het belangrijk een goeie vriendin van jezelf te worden, want die gaat elke dag met jou op stap en is er in alle omstandigheden.

 

Een vriendin die lief voor je is, die klaar staat als je het moeilijk hebt. En vooral veel geduld heeft. Jezelf troost en geruststelling kunnen geven is goud waard.

 

Begin met iedere dag naar jezelf in de spiegel te glimlachen. Lukt dat niet zo goed, fake het dan. Beter een gemaakte lach dan geen lach. Beter dagenlang oefenen tot je toch echt begint te lachen.

 

Want als je lacht, dan worden je ogen vanzelf zachter en word je ook vriendelijker voor jezelf.

 

Probeer het maar!"

© all rights reserved